Anakart Nedir?
Anakart bilgisayar başta olmak üzere televizyon ve cep telefonu gibi elektronik cihazların tümünde yer alan, donanımların bir araya toplanmasını ve bu donanımların birbirleriyle iletişim kurup koordineli şekilde çalışmasını sağlayan parçadır.Üzerinde bulunan yuvalar aracılığıyla bilgisayar donanım bileşenlerinin de çevre birimlerinin de bağlandığı anakart tüm bileşenlerin belirli bir amaç dahilince çalışmasını sağlar. Kullanıcıların gereksinimlerine göre farklı özelikler ve bağlantı noktaları içerebilen anakart kullanıcıların bilgisayar kasalarıyla uyumlu olacak şekilde farklı form faktörlerine göre üretilir.
Anakartın Yapısı Nasıldır?
Standart bir anakartın üzerinde işlemci, ses kartı, ekran kartı, ethernet kartı, RAM slotları, AGP slotları, PCI slotları , chipset, BIOS ve ek olarak birkaç farklı donanım vardır. Klavye ve fareyle tıklanabilen PS/2 bağlantıları da anakart üzerine yerleştirilmiş durumdadır.Chipset diğer bir deyişle yonga seti bilgisayar içindeki haberleşmenin sağlanmasından sorumludur. Bileşenler arasındaki iletişim ne kadar hızlıysa bilgisayarın performansı o ölçüde artar. Bu nedenle chipsetler bilgisayarın performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Anakart üzerindeki bileşenler chipsetler aracılığıyla haberleşirken veri yolu denilen köprüleri kullanırlar. Veri yolları standart ve adres olarak ayrılır. Standart veri yolları bilgisayarda gerçekleştirilen eylemlerle ilgili verileri aktarırken, adres veri yolları verilerin nerelere gönderileceğini belirler. Bilgisayar üzerinde yer alan her parçanın belirli bir kapasitesi olduğu gibi veri yollarının da belirli kapasiteleri vardır. Bu kapasite, bir veri yolunun tek seferde ne kadar veri aktarabileceğini gösterir. Veri yolunun kapasitesi bu nedenle bilgisayarın performansı üzerinde belirleyici olan unsurlardan biridir. Günümüzde bilgisayarlarda PCI, ISA ve AGP veri yolları kullanılmaktadır.
Anakart Çeşitleri Nelerdir?
ATX Anakartlar
anakart çeşitleri içerisindeki büyük boyutlara sahip olan ve daha fazla giriş çıkış yuvası barındıran anakart kart çeşididir. Genellikle yüksek performans istenen bilgisayarlarda kullanılır. Bunun sebebi yukarıda dediğimiz gibi diğer anakart çeşitlerine göre daha fazla giriş çıkış desteğine sahip olmasıdır. ATX kartlar genel olarak 4 adet Ram bellek yuvasına sahiptir ve PCI çıkışlarıda diğer anakart çeşitlerine oranlar daha fazladır. Bütçe ile doğru orantılı olarak, ATX kartlar kalite ve donanım anlamında kendi içerisinde farklılık gösterebilmektedir.
Micro ATX Anakartlar
Micro ATX anakartlar, anakart çeşitleri içerisindeki orta boyutlara sahip olan ve ATX anakartlara nazaran bir miktar daha az giriş çıkış yuvası barındıran anakart kart çeşididir. Çok büyük kasaya sahip olmak istemeyen ev kullanıcıları veya ofis çalışanları tarafından tercih edilir.
Mini ATX Anakartlar
Mini ITX anakartlar, anakart çeşitleri içerisindeki en küçük boyutlara sahip olan ve ATX anakartlara nazaran çok daha az giriş çıkış yuvası barındıran anakart kart çeşididir. Küçük boyutlarda kasaya sahip olmak isteyen ev kullanıcıları veya ofis çalışanları tarafından tercih edilir. Bu tip anakartlarda 1 adet PCI yuvası, 2 adet Ram bellek girişi bulunur. Anakart üzerinde çip set soğutucuları genel çok ufak boyutlardadır. Ağır yük altında kullanılması pek tavsiye edilmez.