Ekran Kartı Nedir?
İşlemci ile monitör arasında yer alan ekran kartı bilgisayarın ana parçalarından biridir. Grafiklerin, resimlerin, filmlerin ve videoların oluşturularak ekrana taşınmasını sağlar. Oyunlarda daha canlı ve net renklerin görüntüsü, ekran kartı ile doğrudan alakalıdır. Bu sebeple görüntü kalitesinin iyi olması, ekran kartına bağlıdır.
Daha iyi görüntüler için LED ışıklı ya da renkli ekran kartı tasarımları seçenekler arasında yer alır. Ekran kartının görüntü kalitesini üst seviyelere çıkaran RAMDAC, VGA BIOS, GPU ve video RAM gibi alt bileşenleri bulunur.
Ekran kartına yansıtılan görüntüleri RAMDAC, monitörde görüntülenecek şekilde hazırlar. Bu parçanın aktarım hızı, dijitalden ekrana yansıyan görüntünün hızı ile anlaşılabilir.Ekran kartının çalışması için aldığı komutlar ile VGA BIOS, ekran kartının ne zaman çalışıp çalışmaması gerektiğini belirler. VGA BIOS’un işlevi sayesinde ekran kartının kullanım ömrü de uzar.Ekran kartının beyni olarak bilinen GPU, grafik işlemcidir. CPU’ya görüntü işlemlerini yansıtmadan önce ekran kartına yansıtır.GPU’nun ihtiyacı olan ışıklandırma gibi efektlerin bilgilerini işleyen Video RAM, GPU’nun daha hızlı bir şekilde çalışmasına destek olur.
Ekran Kartı Türleri Nelerdir?
Dahili Ekran Kartları: Bu ekran kartı türü genellikle anakarta ya da işlemciye gömülü halde bulunur. Sisteme yerleşik şekilde tasarlanmıştır.
Harici Ekran Kartları: Ekstra bir bileşen olarak anakarta takılan bir donanım birimidir. Grafik kartınızı güncellemeyi düşündüğünüzde harici ekran kartını sisteminizden demonte edip yeni aldığınız güncel kartı sisteme ekleyebilirsiniz.
PCI Ekran Kartları: Bilgisayarınıza bağlanmak için anakartınızdaki PCI yuvalarını kullanan kart çeşididir. PCI grafik kartları çok olmasa da genel olarak eskidir. Bununla birlikte, birçok eski anakartta PCI yuvaları mevcuttur ve daha yeni bağlantı türleri yoktur.