Klavye Nedir?
Klavye ya da İngilizce adıyla keyboard, birçok tuşun bir arada yer aldığı ve bilgisayara komut vermek için kullanılan harici donanımdır. Bilgisayarın giriş birimleri arasında fare (mouse) ile birlikte bulunması elzemdir. Üzerinde; harf, rakam, fonksiyon tuşları olmak üzere farklı amaçlarla kullanılan değişik sayıda tuşları bulunmaktadır. Her bir tuş, üzerine basıldığı taktirde bilgisayarın GPU’su tarafından işlenerek gerekli komutu uygulamaktadır. Tuşlara farklı rakamlar atanabildiği gibi farklı klavye çeşitleri de bulunmaktadır. Klavye nedir sorusundan sonra şimdi klavyenin çeşitlerine değinelim.
Klavye çeşitleri Nelerdir?
Q Klavye
Q klavyede harflerden Q harfi, en sol üstte yer almaktadır. Bu nedenle QWERTY olarak da bilinmektedir. 1874 yılında Christopher Latham Sholes tarafından patenti alınmıştır. İlk olarak daktilolarda kullanılmıştır. İngilizce konuşulan ülkelerde çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, İngilizce dilindeki kelimelerin daha kolay yazılmasını sağlamaktır. Yani Q klavye ile İngilizce dilinde daha kolay ve hızlı bir şekilde komutlar girebilirsiniz. Zira tuş dizilimi buna göre ayarlanmıştır.
F Klavye
F klavye ya da FGĞIOD ise Türkçe dili için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Mucidi, daktilo öğretmeni İhsan Sıktı Yener’dir. İkinci Dünya Savaşından sonra Marshall yardımları sayesinde geliştirilmeye başlanmıştır. Geliştirmeler tamamlanınca, 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmıştır. Ülkemizde yer alan birçok kurumda, F klavye kullanılması özendirilmektedir. Zira F klavye kullanarak Q klavyeye kıyasla Türkçe dilinde daha hızlı ve zahmetsiz yazmak mümkündür. Bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmış olsa da, alışkanlıklarımızdan ve piyasadan dolayı hala genel olarak Q klavye kullanmaktayız. Karar verip F klavyeye geçtiğimizde ise harflerin yerini başlarda sıkça karıştırmaktayız.
Mouse Nedir?
Eski tipi fareye benzediği için bu isme sahip olan mouse, bilgisayarın girdi birimlerinden birisidir. Ekran üzerinde komut vermeye yaramaktadır. Temelde 2 adet tuştan ve ortasında yer alan bir tekerlekten oluşmaktadır. Farklı çeşitlerinde bu tuşlar ve sayıları da değişiklik göstermektedir. Temel amacı, bilgisayardaki imleci hareket ettirmek ve seçim yapmamızı sağlamaktır.
Mouse Çeşitleri Nelerdir?
Kablolu Fareler:
Bunlar, kablo yardımıyla veri gönderen farelerdir. Kablo içerisindeki iletken teller, USB portuna bağlanarak cihazın işlemcisine verileri aktarmaktadır. Günümüzde daha çok ofis ortamlarında kullanılsa da artık yerini kablosuz çeşitlere bırakmaya başlamıştır.
Bluetooth Fareler
Bu çeşitteki farelerin çalışma mantığı ise dalgalardır. Bluetooth dalgaları sayesinde çalışan fareler, bir pilden aldığı güçle verileri bilgisayara gönderir. Ancak pil ömrü tükenmeye yakın veri gönderme sırasında sorunlar yaşanmaya başlar. Farenin modeline göre algılama mesafesi de artmaktadır.
Radyo Dalgalı Fareler
Uzun mesafelerde bile algılama yeteneğine sahip farelerdir. Radyo frekansı aracılığıyla veri gönderirler. Ev ortamında pek kullanılmamaktadır.
Kızılötesi Fareler
Bu fare türleri de kızılötesi ışınlarla veri göndermektedir. Ancak bu fare çeşitleri de günümüzde işlevsel olmadığından pek kullanılmamaktadır.