Monitör Nedir?
Monitör veya alternatif olarak isimlendirdiğimiz görüntü ekranı, bilgisayar vb. cihazlardan görüntüyü aktarmamıza yardımcı olan dijital görüntü cihazlarıdır. Monitörler farklı bağlantı kabloları yardımıyla bilgisayarlarımızın üzerinde yer alan ekran girişlerine bağlanır ve ayrıca bir güç kablosu ile ekrana elektrik verilir. Bilgisayarın ekran bileşeni üzerinden gönderilen sinyaller ekranda oluşturularak görüntü şeklinde kullanıcıya yansıtılır.
Monitör Çeşitleri Nelerdir?
LCD (Liquid-Crystal Display) Monitör
LCD monitörlerin yapısı içerisinde polarize iki katmanlı madde yer almaktadır. LCD ekranlar CTR ekranlara oranla hem daha iyi bir ekran kalitesi sunabilme hem de alandan ve taşınabilirlikten dolayı sağladığı avantajlarıyla en çok tutulan monitör tipi olmuştur. Ayrıca uygun ve hesaplı fiyatları nedeniyle de LCD Monitörler bugün dahi hala kullanıcıların önde gelen tercihleridir.
LED (Light Emmiting Diode) Monitör
LED monitörler veya LED ekranlar flat bir ekran ve panelden meydana gelen, hem bilgisayar hem de televizyonlar için kullanılan bir monitör tipidir. LCD monitörler ile LED monitörler arasındaki en büyük fark arka aydınlatma sistemidir. LED Monitörler ile daha az elektrik tüketimine ihtiyaç duymaları, yüksek taşınabilirlik ve dinamik kontrast oranı gibi bazı avantajlara sahiptir. Yine de nitekim LED teknolojisi LCD’ye oranla daha az tercih edilen bir teknolojidir.
CTR (Tüplü Monitörler)
Eski bilgisayar döneminde en çok kullanılan ve muhtemelen sizin de hala bir yerlerde görme şansınızın olduğu en yaygın monitör tipi CTR (Cathode Ray Tube) yani tüplü monitörlerdi. Düşük ekran kalitesi sağlayan bu monitörler hem fazlasıyla enerji tüketimine yol açıyor hem de kullanıcılara istediği performansı sunamıyordu. Tabii içerisindeki tüpü nedeniyle bu ekranı bir yerden farklı bir yere taşımak için de baya gelişmiş bir kas yapınız olması lazımdı. Büyük inç yapısına sahip monitörler ortalama olarak 15-20 KG’a kadar ulaşabiliyordu.