RAM Nedir?
RAM bilgisayarın kısa süreli hafıza görevini üstlenen, oldukça hızlı bir bileşendir. RAM içerisinde anlık olarak veriler depolanır. Geçici olarak depolanan veriler, işlendikten sonra gerekli bileşene gönderildiği anda silinir. Silinen verilerin yerine ihtiyaç duyulan yeni veriler getirilir. Cihaz üzerinde yapılan her bir işlemde bu döngü tekrarlanır.
RAM Nasıl Çalışır?
RAM’in amacı, bilgisayarın düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu kısa süreli verileri saklamaktır. Ancak verileri süresiz olarak depolayan sabit disk sürücüsüne veya SSD’den (solid state sürücü) farklı olarak RAM, sistem her yeniden başlatıldığında sıfırlanır.
RAM “geçici bellektir” yani “geçici olmayan” HDD veya SSD’nin aksine yalnızca güç varken veri depolar. Programlar kullanılırken geçici olarak RAM’e yüklenir ancak bir depolama sürücüsünde kalıcı olarak saklanır (silininceye kadar).
Programları çalıştırmak veya görevleri yürütmek için bilgisayarların geçici verilere hızlıca erişmesi gerekir. Örneğin modern bilgisayar oyunlarının tasarım öğelerini hızlıca çağırabilmesi gerekir. Oyunlar RAM’e veri yazar ve buradan veri okur çünkü bir depolama cihazındaki verilere erişme kıyasla basamaksal büyüklüğü daha fazladır.
Ram Çeşitleri Nelerdir?
DDR, DDR, DDR3, DDR4, DDR5 olarak günümüze kadar ulaşmıştır.